In cultura asiatica bambusul ocupa un rol important in viata de zi cu zi.
In fiecare casa care pastreaza traditia referitoare la importanta bambusului in mentinerea sanatatii, exista arbusti de bambus in colturile camerelor, bai, terase, iar sub fiecare pat din casa se pun bete de bambus pentru absorbtia umiditatii din incapere.
Este lemnul cu “viata vesnica” si dupa ce este taiat de la sursa de viata, are capacitatea de-a absorbi apa din imprejurimi si a se hrani continuu.
Utilizarea sa in terapii are descrieri foarte interesante: terapeutii asiatici din timpuri stravechi faceau o terapie in care beneficiarul trebuia sa fie activ, in cazul in care conditia fizica ii permitea.
Acesta era educat sa faca anumite miscari cu intreg corpul intr-o padure de bambusi, miscari in care isi lovea si isi mula anumite segmente ale corpului sau intreg corpul, la indicatiile terapeutului. Tehnica de masaj cu betele de bambus presupune o manevrare activa a articulatiilor, presopunctura activa, precum si manevre de drenaj limfatic.
In vremurile noastre se mai practica pe plantatiile de bambus si se spune ca tehnica a fost preluata de la miscarile animalelor care traiau in padurile de bambus si care se pare ca-si lecuiau cu ajutorul unduirii in copacii de bambus anumite afectiuni. In terapiile corporale, manevrele din masaje sunt combinate cu drenajul limfatic, deep tissue si orice alte tehnici in care bambusul are cat mai lung si profund contact cu pielea.
Desi unele manevre par dureroase si rigide, NU SUNT deoarece bambusul NU este un lemn dur, iar tesuturile se pot mula si lua forma betelor utilizate, detensionand fara a provoca dureri. Bambusul a fost inventat cu mult timp inaintea hartiei, chinezii inregistratrand istoria lor pe suvite subtiri de bambus.
Bambusul a fost folosit intr-o multitudine de feluri, de la instrumentele muzicale, elaborarea decoratiunilor, lucrari de arta si chiar unelte agricole.
Deoarece bambusul a fost integrat atat de mult in viata de zi cu zi, nu a trecut mult timp si acesta a fost folosit ca o forma de exprimare creativa si spirituala, care a avut repede conotatii pentru ritualurile de vindecare.
Desi bambusul se maturizeaza complet in aproximativ sapte ani, cele mai multe flori de bambus apar doar o data la 60 si la 120 de ani. Dupa inflorire, toate plantele de bambus din aceeasi specie mor. Bambusul este, de fapt, o iarba (planta) gigant: tulpina de bambus poate fi taiata, lasand radacina intacta pentru regenerarea rapida.
Acest lucru face din bambus o resursa extrem de regenerabila. Intr-un habitat favorabil, poate crește foarte repede in 24 de ore si va va ajunge la maturitate in doar 6-7 ani.
In China, Indonezia si Japonia exista ritualuri si mituri unde bambusul simbolizeaza energie, prosperitate, longevitate, sexualitate si fertilitate.
In China, tulpinile de bambus inca simbolizeaza tinerete vesnica, putere, prosperitate si pace.
Ceea ce poate parea o tehnica noua, masajul cu bete de bambus, are “radacini vechi” si asocierile acestuia, vis-à-vis de tehnica de masaj, pot fi mai profunde si sacre decat pur si simplu un instrument pentru masaj.
Astazi, batul de bambus este intalnit in tehnica masajului cu bete de bambus sau pur și simplu promovat in Spa-uri si Saloane de Infrumusetare pentru tratamentele exotice sau ca un instrument nou de masaj pentru terapeuti, dar batul de bambus ar trebui sa fie vazut ca mult mai mult decat o noua tendinta sau un accesoriu exotic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu